Ekonomi

İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı? 10 Makalede Borsa Tarihi

Borsa, finans dünyasının merkezinde yer almakta ve yüzyıllardır insanların ilgisini çekmektedir. Ticaretin, sermayenin ve yatırımın merkezi haline geldi. Ayrıca borsanın uzun bir geçmişi vardır. Başka bir deyişle, borsanın gelişimi, insanların mallarını takas etmeye başladığı zamanlardan beri dünya ekonomisini etkilemiştir. Hazırsanız borsa tarihinde heyecanlı bir yolculuğa çıkalım! ?

1. Borsa kavramının kökeni Ortaçağ’a kadar gitmektedir.

Borsa kavramı ilk olarak Orta Çağ’da ortaya çıktı. Yani çok eski bir ticaret sistemidir. O yıllarda tüccarlar mallarını alıp satmak için pazar yerlerini kullanırlardı.

2. 1531’de Belçika’nın Antwerp kentinde ilk resmi borsa kuruldu.

1531’de Belçika’nın Antwerp kentinde ilk resmi borsa kuruldu ve burada komiteler ve borç verenler bir yere gelip senet ve senet değiş tokuşu yapabildiler.

3. 1611’de Hollanda Doğu Hindistan Şirketi’nin hisselerinin işlem gördüğü Amsterdam borsası kuruldu.

Modern borsanın kökeni, 17. yüzyılda Amsterdam borsasıyla başlar. Dutch East India Company’nin hisselerinin halka arzı, borsada ilk halka arza örnek olarak kabul edilmektedir. Bu fikir o dönemde yatırımcılar için çok cazip gelmişti. Portekiz, İspanya ve Fransa’daki nakliye şirketleri bile hisse senedi çıkarmaya başlıyor, bu da sömürge şirketlerinin genişlemesini sağladı. ⛵

4. 1773’te Londra’ya hisse senedi alıp satma fikri geldi.

Borsa tüccarları bir kafede hisse alışverişine başlar. Londra Menkul Kıymetler Borsası 1801’de kuruldu. ?

5. 1792’de New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE) kuruldu ve bu, onu Amerikan finans piyasasının kalbi haline getirdi. ?

Wall Street yükseldi. Böylece 18. yüzyılda Amerika Birleşik Devletleri mali faaliyetlerin merkezi haline geldi. 1792 New York Menkul Kıymetler Borsası (NYSE), Amerikan mali piyasalarının kalbi haline geldi.

6. 19. yüzyılda Sanayi Devrimi ile birlikte borsaların rolü önemli ölçüde arttı.

Sanayi Devrimi ile birlikte borsaların rolü önemli ölçüde artmıştır. Şirketler büyüdü ve hisse senetleri yatırımcılar arasında popüler hale geldi. Aynı zamanda endüstriler gelişti.

7. 20. yüzyılda borsaların düzenlenmesi ve kontrolü değer kazandı.

Yirminci yüzyılda, hükümetler borsalarda alım satımı adil ve düzenli hale getirmek için çaba sarf ettiler. Yani çeşitli düzenlemeler ve kurallar getirildi.

8. 20. yüzyılın ikinci yarısında borsalar küresel boyuta ulaşmayı başardı. ?

Hisse senedi piyasaları yirminci yüzyılın ikinci yarısında küresel bir boyuta ulaşmıştır. Uluslararası ticaretin artmasıyla birlikte borsaların ortasındaki işlemler arttı. Ayrıca, küresel hisse senedi ticareti hızla yayıldı.

9. 20. yüzyılın sonlarına doğru doğru e-ticaret platformları yaygınlaştı.

Teknolojinin gelişimi borsaların çalışma şeklini değiştirdi. Başka bir deyişle, yirminci yüzyılın sonlarına doğru doğru elektronik ticaret platformları yaygınlaştı. Alım satım süreçleri daha hızlı ve verimli hale geldi. ⏫

10. 21. yüzyılda borsalar, küresel finansal piyasaların değerli bir modülü haline geldi.

Günümüzde hisse senedi piyasaları küresel finans piyasasında taraf tutmaktadır. Borsalarda hisse senetleri, emtialar, tahviller, kripto para birimleri ve diğer finansal araçların alım satımı yapılır. ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu